Four students, one road, two months of wilderness...

Mes, 4 drąsūs studentai, sugalvojome šią vasarą ekspediciją į Sibirą. Kelionės tikslas yra nufilmuoti dokumentinių filmų seriją "Lietuva, Sibiras ir Svajonės", kuriuose ieškosime skirtingų požiūrių į lietuvius, patriotiškumą, Tėvynę bei svajonių (ne)išsipildymą. Ketiname įveikti 13 000 km, dalis jų sunkiai išvažiuojamais keliais; maršrutas: Lietuva - Maskvos aplinkkelis - Ignatevo urvas - Novosibirskas - Barnaul - Irkutskas - Baikalas - Sajano kalnynas.
______________________________________________
We are four students from Lithuania aiming to travel to Baikal and to document the journey in a series of films. In 1941 and 1945-1953 when Lithuania was under occupation by the Soviet Union, many Lithuanians were deported to Siberia. They dreamed of returning to Lithuania, but were not allowed. Having grown up in an independent country with stories about Siberia and their countrymen in exile, younger generations of Lithuanians dream of visiting Siberia. We want to find out for ourselves the true history and to show that it can be not only lamented but also explored, discovered and understood.

penktadienis, balandžio 15, 2011

Aistra grietinėlei

Šiandien turim labai gražią istoriją mūsų Dalios Vitkutės.
Dalia:
Aš turėjau impozatišką prosenelę, kuri į Vokietiją nebėgo, nes ten nėra grietinėlės! Todėl Sibire virti įsiprašė, kad vėl gi nuo pieno jąją graibyti galėtų. O prosenelis turbūt ją mylėjo, nes kai Sibiran vežė, nesutiko iš vagono bėgti, nes kitame buvo žmona su dukrele ir savo aistra.
Prosenelio taip ir nemačiau, nes vagono pabaigoje jį šūvis rado. O su prosenele grožėdavausi suknelėmis nuotraukose iš Amerikos, gi kiti Vokietijon pabėgo, jiems grietinėlės netrūko.
O ji impozantiška ir liko. Kalėjime iš duonos trupinių mažus batukus lipdydavo ir pajacus siūdavo, nes tiesiog ėmė ir prisipažino, kad iš Sibiro pabėgo. Ją ten galų gale ir grąžino.. O močiutė už pelenę pas gimines liko.


Kai Lietuvon pargrįžo, tai bijūnų puokštes klebonams po kojomis klodavo, lotyniškom sentencijom pagražindama. Ir pieniškas dešreles močiutės vestuvių baliui virė. Prie iš Amerikos atsiųstos suknelės ir pakeliui nusilaužtų alyvų.


Sena pasimirė. Dar spėjau išmokti, kad pietūs susideda iš 1, 2, 3: sriubos, pagrindinio patiekalo ir deserto. Ne kitaip! Ir nuotraukų jos su proseneliu liko. Senų, didelių, per visus sibirus nepradangintų.. Ir niekas nesistebi, kad ta koketiška moteris su uždegta cigarete nuotraukoje, atrodanti lyg kokia aktorė, o ne teisės studentė – nebėgo. Dėl grietinėlės.

Taipogi ruošiamės savaitgalį filmuoti pristatomąjį video. Galiu parodyt šiek tiek pasiskolintos įrangos. Dėkoju savo kolegom VUŽK (Vilniaus Universiteto Žygeivių klubas), kad paskolino laipiojimo įrangos

ir Algirdui Tamašauskui fizikui ir geram draugui už kameros paskolinimą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą